زمینه و هدف: بیماریهای قلبی- عروقی شایعترین علت مرگ و مهمترین عامل از کار افتادگی در بیشتر کشورهای جهان بوده و اصلاح شیوه زندگی و تبعیت از رژیم دارویی در این بیماران ضروری به نظر می رسد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر مداخلات خودمدیریتی بر اصلاح شیوه زندگی و تبعیت از رژیم دارویی در بیماران قلبی عروقی بود.
روش کار: این پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده و تعداد 86 بیمار قلبی- عروقی به روش نمونهگیری دردسترس در دو مرحله قبل و 6 ماه بعد از مداخله و در دو گروه آزمون و کنترل در آن شرکت کردند. گروه آزمون مداخلات خودمدیریتی مربوط به سبک زندگی سالم و تبعیت از رژیم دارویی طولانی مدت و گروه کنترل مداخلات روتین را دریافت کردند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک، پایبندی به رژیم داروئی و سبک زندگی بود. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS- 16 و آزمونهای آماری توصیفی، آزمون تی گروههای زوج و گروههای مستقل استفاده شد.
نتایج: آزمون تی گروههای مستقل نشان داد که بعد از مداخله، اختلاف میانگین امتیازات "تبعیت از رژیم دارویی" (p<0.01) و همچنین در ابعاد سبک زندگی، بعد"انتخاب رژیم غذایی کم چرب" در بین گروه کنترل و مداخله معنیدار بوده است(p<0.05).
نتیجه نهایی: نتایج مطالعه نشان داد که مداخلات خودمدیریتی در تبعیت از رژیم دارویی و تغییرات سبک زندگی در ابعاد انتخاب رژیم غذایی کم چرب میتواند کمک کننده باشد. در بیماران قلبی- عروقی که تغییر سبک زندگی در دراز مدت مورد نظر متخصصین بوده، خودمدیریتی اقدام موثری برای افزایش توانمندی بیماران برای داشتن کنترل بر وضعیت خود تلقی شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
پرستاری پذیرش: 1394/11/25 | انتشار: 1394/11/25