RT - Journal Article T1 - The Effect of Teaching Based Collaborative Care Model on Diet Habits in Diabetes Type II: a clinical trial study JF - Avicenna-J-Nurs-Midwifery-Care YR - 2014 JO - Avicenna-J-Nurs-Midwifery-Care VO - 22 IS - 1 UR - http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1155-fa.html SP - 41 EP - 51 K1 - Diabetes type II K1 - Training K1 - Care program K1 - Diet Habits AB -   مقدمه: دیابت یک بیماری مزمن است و کنترل آن نیاز به تغییرات اساسی در سبک زندگی بیماران دارد. لذا، هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بکارگیری الگوی مراقبت مشارکتی بر رفتار تغذیه­ای بیماران دیابتی نوع دو می­باشد .   روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک­ سو کور است که در مرکز آموزش دیابت تبریز انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 40 بیمار مبتلا به دیابت بود که به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمون (20 بیمار) و کنترل (20 بیمار) تقسیم شدند. ابتدا پیش­ آزمون از دو گروه اخذ و سپس، برای گروه آزمون، آموزش مشارکتی که شامل مراحل انگیزش، آماده­سازی، درگیرسازی و ارزشیابی، به مدت 7 جلسه 1 ساعته برگزار شد. سه ماه پس از اتمام برنامه مشارکتی پس­ آزمون از بیماران دو گروه اخذ شد. جهت جمع­آوری داده­ها از قسمت تغذیه پرسشنامه استاندارد سبک زندگی استفاده شد. داده­ها با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل در نرم افزار SPSS/13 تجزیه و تحلیل شد.   یافته­ها: بعد از آموزش گروه آزمون در گزینه­های استفاده از خوراکی­های مختصر بین وعده­های غذایی (0 5 /0 p= )، خوردن بیش از سه وعده(04/0)، روغن مایع(01/0)، مصرف روغن حیوانی و کره (0 4 /0 p= )، میوه­جات (0 1 /0 p= ) و سبزیجات (0 3 /0 p= )، ماهی(03/0 p= )، عملکرد تغذیه ای بهتری نسبت به گروه کنترل گزارش نمودند.   نتیجه نهایی: یافته­های این تحقیق نشان می­دهد که رفتار تغذیه­ای بیمارانی که تحت آموزش بر اساس الگوی مراقبت مشارکتی قرار گرفته­اند، نسبت به قبل از مداخله، بهبود پیدا کرده است. بنابراین، استفاده از این مدل در بیماران دیابتی نوع دو جهت اصلاح رفتارهای تغذیه­ای توصیه می شود. LA eng UL http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1155-fa.html M3 ER -