Ethics code: IR.KMU.REC.1399.122
1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، جیرفت، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، جیرفت، ایران
4- دانشکده پرستاری و مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران ، S_Sabzevari@Kmu.ac.ir
چکیده: (955 مشاهده)
سابقه و هدف: انجام مداخلات فوری برای ارتقای رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی ضروری است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تأثیر آموزش خودمراقبتی دیابت از طریق پیامرسان مجازی واتساپ بر رفتار خودمراقبتی بیماران دیابتی است.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی که در سال 1399 در شهر جیرفت انجام شد، 96 بیمار مبتلا دیابت نوع 2 به روش تصادفی انتخاب و با تخصیص تصادفی ساده (قرعهکشی)، به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. محتوای آموزشی خودمراقبتی توسط پژوهشگر به مدت 8 جلسه 60 دقیقهای (2 جلسه در هفته) برای گروه مداخله در پیامرسان مجازی واتساپ ارسال شد. پرسشنامه خلاصه فعالیتهای خودمراقبتی در دو مرحله قبل و یک ماه بعد از اتمام مداخله در هر دو گروه تکمیل شد. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 24، آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ANCOVA) انجام شد.
یافتهها: قبل و یک ماه بعد از مداخله، نمره کلی رفتارهای خودمراقبتی و نمره خردهمقیاسهای رعایت رژیم غذایی، مراقبت از پا، کنترل قند خون و مصرف منظم دارو در گروه مداخله افزایش معنیداری داشت (0.001>P)؛ اما تغییر معنیداری در نمره کلی رفتارهای خودمراقبتی و خردهمقیاسهای آن در گروه کنترل دیده نشد.
نتیجهگیری: اجرای برنامه آموزش خودمراقبتی از طریق پیامرسان مجازی واتساپ مبتنی بر موبایل به ارتقای رفتارهای خودمراقبتی مبتلایان به دیابت کمک میکند و میتوان از آن بهعنوان روشی مؤثر در پیشگیری از پیامدهای نامطلوب ناشی از دیابت استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
خود مراقبتی در بیماریهای مزمن دریافت: 1401/8/7 | پذیرش: 1401/11/4 | انتشار: 1402/3/24