Ethics code: IR. MUQ. REC.1396.63
1- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، گروه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
2- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، گروه مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران ، z.khalaji@muq.ac.ir
3- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
4- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
چکیده: (809 مشاهده)
سابقه و هدف: مراقبت معنوی عنصر ضروری، حیاتی و جزء منحصربهفرد مراقبت کلنگر است. پزشکان و پرستاران باید بتوانند در تعاملات خود با بیماران، نیازهای مرتبط با مراقبت معنوی آنان را شناسایی کنند و به آن پاسخ دهند. ازآنجاییکه این نیازها و راه پاسخ دادن به آنها با توجه به ادراک بیمار که خود متأثر از تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی است، متغیر است، مطالعهی حاضر با هدف تبیین درک مراقبت معنوی از دیدگاه بیماران انجام شد.
مواد و روشها: مطالعهی حاضر به روش کیفی و رویکرد تحلیل محتوا در تمام مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1399 انجام شد. دادهها از طریق مصاحبهی عمیق نیمهساختارمند با 12 مشارکتکنندهی بستری در بخشهای داخلی، جراحی، ارتوپدی، شیمیدرمانی و زایمان به روش نمونهگیری هدفمند، جمعآوری و بهشیوهی تحلیل محتوای قراردادی تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: مشارکتکنندگان شامل 7 زن و 5 مرد بودند. میانگین و انحراف معیار سن مشارکتکنندگان 10.1±16. 44 سال بود. از تحلیل مصاحبههای انجامشده با بیماران، 366 کد اولیه، 10 طبقهی فرعی و 3 طبقهی اصلی استخراج شد که نشاندهندهی ماهیت درک مشارکتکنندگان از مراقبت معنوی بود. طبقات شامل مذهبی (باور به حضور خدا، رعایت احکام شرعی، تکریم باورهای دینی)، اخلاقی (رعایت حریم خصوصی، مسئولیتپذیری، صداقت، رازداری) و عاطفی (حفاظت، حمایت، پیگیری و استمرار مراقبت) بود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه، مراقبت معنوی رویکردی مذهبی و اخلاقمحور دارد و بایستی به جنبههای حمایتی آن توجه بیشتری مبذول داشت. با توجه به اینکه از دیدگاه بیماران، مراقبت معنوی شامل مسئولیتپذیری، صداقت، رازداری و توجه به ارزشهای اخلاقی و باورهای مذهبی بود، توصیه میشود ارائهکنندگان خدمت در مراقبت از بیمار از این مفاهیم بهعنوان منبعی ارزشمند، بهره بگیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1401/10/25 | پذیرش: 1402/5/4 | انتشار: 1402/12/10