دوره 20، شماره 2 - ( 5-1391 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 22-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

M. Shamsi, Ph.D. student, A.R. Heidarnia, Ph.D., Sh. Niknami, Ph.D.. The Effects of Educational Programs Based on Health Belief Model on Oral Health Behavior of Pregnant Women in Arak city. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2012; 20 (2) :12-22
محسن شمسی ، دکتر علیرضا حیدرنیا ، دکتر شمس الدین نیکنامی ، دکتر محمد رفیعی ، محمود کریمی . بررسی تاثیر برنامه آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان در مادران باردار شهر اراک. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1391; 20 (2) :12-22

مقدمه وهدف:بهداشتدهانودنداندر گروه پرمخاطره مادران باردار به دلیل حفظ سلامت خود و جنین آنها بیشتر احساس می گردد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی مدون بر رفتارهای بهداشتی دهان و دندان مادران باردار می باشد.
روش کار :در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 130 نفر از مادران باردار شهر اراک در دو گروه مورد و شاهد ( هر کدام 65 نفر) به صورت تصادفی تقسیم گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه مبتنی بر  مدلاعتقادبهداشتی و عملکرد مادران باردار در خصوص مراقبتهای بهداشت دهان و دندان بوده است. گروه مورد به مدت یک ماه برنامه آموزشی دریافت و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی هر دو گروه پرسشنامه مربوطه را تکمیل و داده ها تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: بینمیانگیننمرهمربوطبهمتغیرهایاجزای مدل اعتقاد بهداشتی دردوگروهموردوشاهددرخصوص انجام مراقبتهای بهداشت دهان و دندان در قبلوبعدازمداخلهآموزشیاختلافمعنیداریمشاهده شد (05/0>قبل از مداخله میانگین نمره عملکرد در گروه مورد 2/9± 45 بود که بعد از انجام مداخله آموزشی و سه ماه پیگیری به 7/9±77 افزایش یافت که نسبت به قبل از آموزش این اختلاف معنی دار بود (05/0>p). p).
نتیجه نهایی: تدوینبرنامهیآموزش بهداشت دهان و دندان برای مادران باردار با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بسیارسودمندواثربخشاست. ضمناینکهدراجرایاینبرنامههاکنترل،پایشوپیگیری آموزشیتوصیهمیشود.

کلید واژه ها:مادران باردار/مدل اعتقاد بهداشتی/ مراقبتهای بهداشت دهان
پذیرش: 1394/11/25 | انتشار: 1394/11/25