دوره 20، شماره 3 - ( 9-1391 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 36-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

M. Dehghani, M.Sc., M.M. Chehrzad, M.Sc., M. Jafari Asl, M.Sc.. Investigating the Relationship between Satisfaction from Body Image and Socio Cultural Patterns among Female Adolescents in Rasht City. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2012; 20 (3) :26-36
مریم دهقانی ، مینو میترا چهرزاد ، معصومه جعفری اصل ، دکتر ربابه سلیمانی . بررسی ارتباط رضایت از تصویر ذهنی بدنی با الگو‌های فرهنگی- اجتماعی در دختران نوجوان شهر رشت. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1391; 20 (3) :26-36

مقدمه و هدف: مشغولیت با تصویر ذهنی بدنی از مهمترین موارد دل­مشغولی نوجوانان بوده و عوامل زیادی از جمله الگوهای فرهنگی اجتماعی بروی تصویر ذهنی بدنی و رضایت از آن تاثیر می­گذارند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط رضایت از تصویر ذهنی بدنی با الگو­های فرهنگی- اجتماعی در دختران نوجوان شهر رشت انجام شد.
روش کار:این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 450 دختر نوجوان 15 تا 17ساله دبیرستان­های شهر رشت با روش نمونه­گیری خوشه­ای- تصادفی در سال 1389 انجام شد. داده­ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک،  MBSRQ-AS، SATAQ-3 ، متر و ترازو جهت تعیین BMI جمع آوری شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار 16SPSS  و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
نتایج:میانگین رضایت از تصویر ذهنی بدنی در حیطه­های گرایش به ظاهر(85/4 ± 92/49)، ارزیابی وضع ظاهری(82/3 ± 75/23) و رضایت از قسمت­های مختلف بدن(33/6 ± 31/36) در حد بالا و در حیطه مشغولیت فکری با اضافه وزن(82/4 ± 27/17) در حد پایین بود. بین حیطه­های مختلف رضایت از تصویر ذهنی بدنی با BMI و الگوهای عمومی جامعه و ورزشکاران ارتباط معنا­دار آماری مشاهده شد(001/0p <).
نتیجه نهایی:دختران نوجوان از تصویر ذهنی بدنی به جزء در حیطه گرایش به ظاهر رضایت بالا داشتند و رضایت از تصویر ذهنی بدنی آنان تحت تاثیر شاخص توده بدنی، الگوهای عمومی و ورزشکاران جامعه قرارداشت. بنابراین شناسایی این عوامل تأثیرگذار بایستی مورد توجه قرار گیرد تا ­بتوان با ارائه آموزش­های مناسب، اعتماد به نفس و بهداشت روانی را ارتقاء داده و از بروز اختلال در تصویر ذهنی بدنی نوجوانان پیشگیری نمود.
پذیرش: 1394/11/25 | انتشار: 1394/11/25