دوره 22، شماره 1 - ( 2-1393 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 41-51 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mamene M, lakdizaji S, Rahmani A, Behshid M. The Effect of Teaching Based Collaborative Care Model on Diet Habits in Diabetes Type II: a clinical trial study. Sci J Hamadan Nurs Midwifery Fac. 2014; 22 (1) :41-51
URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1155-fa.html
مامنه مهدی، لک دیزجی سیما، رحمانی آزاد، بهشید مژگان. تاثیر آموزش الگوی مراقبت مشارکتی بر عادات غذایی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو: یک مطالعه کارآزمایی بالینی. مجله علمی دانشکده پرستاری و مامایی همدان. 1393; 22 (1) :41-51

URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1155-fa.html


1- ارشد دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2- مربی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، laks@tbzmed.ac.ir
3- استاديار دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4- مربی مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی تبریز
چکیده:   (9568 مشاهده)

  مقدمه: دیابت یک بیماری مزمن است و کنترل آن نیاز به تغییرات اساسی در سبک زندگی بیماران دارد. لذا، هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بکارگیری الگوی مراقبت مشارکتی بر رفتار تغذیه­ای بیماران دیابتی نوع دو می­باشد .

  روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک­ سو کور است که در مرکز آموزش دیابت تبریز انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 40 بیمار مبتلا به دیابت بود که به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمون (20 بیمار) و کنترل (20 بیمار) تقسیم شدند. ابتدا پیش­ آزمون از دو گروه اخذ و سپس، برای گروه آزمون، آموزش مشارکتی که شامل مراحل انگیزش، آماده­سازی، درگیرسازی و ارزشیابی، به مدت 7 جلسه 1 ساعته برگزار شد. سه ماه پس از اتمام برنامه مشارکتی پس­ آزمون از بیماران دو گروه اخذ شد. جهت جمع­آوری داده­ها از قسمت تغذیه پرسشنامه استاندارد سبک زندگی استفاده شد. داده­ها با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل در نرم افزار SPSS/13 تجزیه و تحلیل شد.

  یافته­ها: بعد از آموزش گروه آزمون در گزینه­های استفاده از خوراکی­های مختصر بین وعده­های غذایی (0 5 /0 p= )، خوردن بیش از سه وعده(04/0)، روغن مایع(01/0)، مصرف روغن حیوانی و کره (0 4 /0 p= )، میوه­جات (0 1 /0 p= ) و سبزیجات (0 3 /0 p= )، ماهی(03/0 p= )، عملکرد تغذیه ای بهتری نسبت به گروه کنترل گزارش نمودند.

  نتیجه نهایی: یافته­های این تحقیق نشان می­دهد که رفتار تغذیه­ای بیمارانی که تحت آموزش بر اساس الگوی مراقبت مشارکتی قرار گرفته­اند، نسبت به قبل از مداخله، بهبود پیدا کرده است. بنابراین، استفاده از این مدل در بیماران دیابتی نوع دو جهت اصلاح رفتارهای تغذیه­ای توصیه می شود.

متن کامل [PDF 593 kb]   (1116 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی
دریافت: ۱۳۹۲/۱۰/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۳/۲/۲۸ | انتشار: ۱۳۹۳/۳/۱۷

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشکده پرستاری و مامایی همدان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Scientific Journal of Hamadan Nursing & Midwifery Faculty

Designed & Developed by : Yektaweb