دوره 22، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 22-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi M, Shariati A, Jahani S, Poormansouri S. Self-efficacy following the self-management training program in patients with Sickle Cell Disease (24 weeks of follow-up). Avicenna J Nurs Midwifery Care 2014; 22 (4) :12-22
احمدی مهرناز، شریعتی عبدالعلی، جهانی سیمین، پورمنصوری سعید. خودکارآمدی بیماران سلول‌داسی‌شکل بعد از دریافت آموزش مبتنی بر برنامه خودمدیریتی (24 هفته پیگیری). مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1393; 22 (4) :12-22

1- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
2- دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، saeed.poormansouri@gmail.com

مقدمه: بیماران مبتلا به بیماری سلول­داسی­شکل در طول زندگی خود از عوارض متعدد این بیماری رنج می­برند و باید با ارتقاء سطح خودمدیریتی و پیشگیری از عوارض بیماری، با این بیماری مزمن سازگار شوند. برنامه­های خودمدیریتی در بیماریهای مزمن ترکیبی از استراتژیهایی هستند که منجر به افزایش سطح خودکارآمدی و ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی می­شوند. هدف این مطالعه تعیین تأثیر برنامه خودمدیریتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری سلول­داسی­شکل است.

روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی 53 بیمار مبتلا به بیماری سلول­داسی­شکل مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بیمارستان شفا اهواز به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. برنامه خودمدیریتی طی دو جلسه آموزش انفرادی، یک جلسه آموزش گروهی بزرگ و دو جلسه آموزش گروهی کوچک به مدت 12 هفته اجرا شد. میزان خودکارآمدی بیماران قبل از مداخله، هفته دوازدهم و هفته سی و ششم با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی بیماران سلول داسی شکل ارزیابی گردید. داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS/19 و آزمون­های کای اسکوئر، تی مستقل و آزمون اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: آزمون آنالیز واریانس با اندازه­های تکراری اختلاف معنی­داری بین میانگین نمره کل و زیر­گروه­های خودکارآمدی در هفته دوازدهم و هفته سی و ششم بعد از مداخله در مقایسه با قبل از مداخله نشان داد ( 001/0> p ).

نتیجه نهایی: مطالعه نشان داد مداخلات خودمدیریتی بر ارتقاء سطح خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری سلول­داسی­شکل مؤثر بوده است. بنابراین استفاده از برنامه­های خودمدیریتی جهت تغییر رفتار و ارتقاء سطح خودکارآمدی این بیماران قابل توصیه است.

متن کامل [PDF 787 kb]   (1974 دریافت)
دریافت: 1393/8/30 | پذیرش: 1393/11/21 | انتشار: 1393/12/14