دوره 24، شماره 4 - ( 9-1395 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 237-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kaviani A H, roozbahani N, Khorsandi M. The assessment of the protection motivation theory construct of skin cancer preventive behaviors in rural women. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2016; 24 (4) :229-237
کاویانی عبدالحسین، روزبهانی نسرین، خورسندی محبوبه. سنجش سازه های تئوری انگیزش محافظت در رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست در زنان روستایی. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1395; 24 (4) :229-237

1- دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- دانشگاه علوم پزشکی اراک ، Roozbahani@arakmu.ac.ir

مقدمه: زنان روستایی بدلیل نوع فعالیت های روزمره در معرض تابش نور خورشید و سرطان پوست هستند. تئوری انگیزش محافظت به طور موثری رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست را پیشگویی کرده است. لذا این مطالعه با هدف کاربرد تئوری انگیزش محافظت در ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست در زنان روستایی اجراء گردید.

روش کار: در این پژوهش مقطعی- تحلیلی230 نفر ‏از زنان روستایی از بین 4 روستا از روستاهای شهرستان نهاوند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه ای پایا و روا شامل اطلاعات دموگرافیک و  سازه های تئوری انگیزش محافظت به روش مصاحبه با زنان روستایی جمع آوری و سپس با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد.

یافته ها: میانگین سن شرکت کنندگان50/7 ± 55/30 سال بود. در مدل رگرسیونی انگیزش (004/0>p ، 21/0 =ß)،  شدت درک شده (013/0>p ، 16/0- =ß( ، هزینه درک شده (021/0>p، 16/0- =ß) و ترس (013/0>p ، 15/ 0=ß) به طور معناداری پیش­گویی­کننده رفتار پیشگیری کننده از سرطان پوست بودند. این مدل توانست 25 درصد واریانس  این رفتار را توضیح دهد.

نتیجه نهایی: با توجه به همبستگی بیشتر سازه های تئوری در ارتباط با استفاده از وسائل حفاطتی در مقابل اشعه آفتاب، طراحی  برنامه های آموزشی و ارتقاء سلامت با استفاده از این تئوری جهت افزایش انگیزش زنان روستایی برای استفاده از وسائل حفاظتی مورد تاکید می باشد.

دریافت: 1394/10/22 | پذیرش: 1395/5/18 | انتشار: 1395/9/14