دوره 26، شماره 5 - ( آذر و دي 1397 )                   جلد 26 شماره 5 صفحات 289-283 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pedram Razi S, Varaei S, Kazemnejad A, Bagheri F. The Effect of Foot Reflexology Massage on Sleep Quality in Women With Type 2 Diabetes; a Clinical Study . Avicenna J Nurs Midwifery Care 2018; 26 (5) :283-289
پدرام رازی شادان، ورعی شکوه، کاظم نژاد انوشیروان، باقری فاطمه. تأثیر ماساژ بازتابی کف پا بر کیفیت خواب زنان مبتلا به دیابت شیرین نوع دو. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1397; 26 (5) :283-289

1- مربی، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استاد، گروه آمار زیستی، دانشکدۀ علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- کارشناس ارشد، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکدۀ پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، fatemehbagheri817@yahoo.com
مقدمه: اختلال خواب یکی از مهم‌ترین مشکلات بیماران دیابتی است. رایج‌ترین روش درمان اختلال‌های خواب دارودرمانی است. لذا انجام مداخله‌ای بدون عارضه برای رفع این اختلال اهمیت دارد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر ماساژ بازتابی کف پا بر کیفیت خواب زنان مبتلا به دیابت شیرین نوع دو در شهر اراک در سال 1396 است.
روش کار: مطالعۀ حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی ساده است که در مورد 54 زن مبتلا به دیابت شیرین نوع دو انجام شد. بیماران با روش تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. قبل از مداخله پرسش‌نامۀ کیفیت خواب پیتزبورگ برای هردو گروه تکمیل شد. در گروه مداخله، ماساژ بازتابی کف پا به مدت 8 جلسه انجام شد. پس از آن مجددا پرسش‌نامۀ کیفیت خواب برای بیماران هر دو گروه تکمیل شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخۀ 24 و آزمون‌های من ویتنی، کای دو و T زوجی تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: ماساژ بازتابی کف پا بهبودی در کیفیت خواب را در گروه مداخله نشان داد (0/001 > P)، ولی در گروه کنترل تفاوت معنی‌داری از نظر کیفیت خواب مشاهده نشد (0/05 < P).
نتیجه‌گیری: ماساژ بازتابی کف پا موجب بهبود کیفیت خواب زنان مبتلا به دیابت شیرین نوع دو می‌شود. از ماساژ بازتابی کف پا می‌توان به‌عنوان مداخلۀ مؤثری در بهبود کیفیت خواب این زنان استفاده کرد.
نوع مطالعه: مرور سیستماتیک | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1396/7/28 | پذیرش: 1396/8/27 | انتشار: 1396/9/14