Ethics code: IR.UMSHA.REC.1396.499
1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، zkhalili90@yahoo.com
چکیده: (84 مشاهده)
چکیده
مقدمه: با وجود اهمیت آموزش تغذیه ای به بیماران همودیالیزی، مؤثرترین روش آموزش در این بیماران همچنان ناشناخته است. هدف از مطالعه مقایسه آموزش رژیم غذایی به دو روش بازخورد محور و بحث گروهی بر پارامتر های آزمایشگاهی بیماران همودیالیزی می باشد.
روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی، 70 بیمار از بخشهای همودیالیز دو بیمارستان که بطور تصادفی به گروه آموزش بحث گروهی و گروه بازخورد محور تخصیص یافته بودند وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و چک لیست مقادیر آزمایشگاهی قبل و 2 ماه بعد از مداخله آموزشی صورت گرفت. در هر دو گروه پژوهشگر مطالب آموزشی یکسان در ارتباط با تغذیه در بیماران همودیالیزی را در طی سه جلسه ارائه نمود. در روش بازخورد محور، مطالب آموزشی به صورت فردی به هر کدام از بیماران تا اطمینان از دریافت کامل اطلاعات ارائه شد. در روش بحث گروهی، آموزش به صورت بحث در گروههای کوچک صورت گرفت.
یافته ها: در این مطالعه اکثر بیماران هر دو گروه دارای میانگین سنی 25 سال، متاهل و مرد بودند. در مقایسه روشها، روش بحث گروهی بیشتر از روش بازخوردمحور منجر به کاهش پتاسیم ، قند خون ناشتا) 05/0>p (، فسفر، نیتروژن اوره خون و کراتنین
) 01/0>(p در بیماران گردید.
نتیجه گیری: اجرای برنامه آموزش تغذیه ای به روش بحث گروهی می تواند مقادیر آزمایشگاهی بیماران همودیالیزی را بهبود بخشد. بنابراین جهت جلوگیری از عوارض و ارتقاء سلامت بیماران این روش آموزشی به پرستاران توصیه می گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1401/3/3 | پذیرش: 1401/5/24