دوره 31، شماره 2 - ( بهار 1402 )                   جلد 31 شماره 2 صفحات 94-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltani Delgosha M, Vaziri S, Shahabizadeh F, Ahi Q, Mansouri A. Effectiveness of Compassion-based Treatment in Depression, Anxiety, and Aggression of Emergency Medical Workers with Covid-19. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2023; 31 (2) :85-94
سلطانی دلگشا محمد، وزیری شهرام، شهابی زاده فاطمه، آهی قاسم، منصوری احمد. اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی، اضطراب و پرخاشگری کارکنان فوریت‌های پزشکی مبتلا به کرونا. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1402; 31 (2) :85-94

1- دانشجوی دکترای روان‌شناسی بالینی، گروه روان‌شناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
2- دانشیار، گروه روان‌شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، vaziri.sh@gmail.com
3- دانشیار، گروه روان‌شناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
4- استادیار، گروه روان‌شناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
5- استادیار، گروه روان‌شناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
سابقه و هدف: با شیوع ویروس کرونا، کارکنان فوریت‌های پزشکی دچار مشکلات جسمی و روانی شدند و به مداخلات درمانی نیاز داشتند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی، اضطراب و پرخاشگری کارکنان فوریتهای پزشکی مبتلا به کرونا انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با پیش‌آزمون و پس‌آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کارکنان فوریتهای پزشکی مبتلا به کرونا در شهر مشهد در سال 1400 بود. 40 نفر با روش نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. درمان مبتنی بر شفقت در قالب 8 جلسه 90 دقیقه‌ای و هفته‌ای یک بار برای گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد. شرکت‌کنندگان در مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون با آزمون‌های افسردگی، اضطراب و پرخاشگری سنجیده شدند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس با نرم‌افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.
یافته‌ها: طبق نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی، اضطراب و پرخاشگری کارکنان فوریتهای پزشکی مبتلا به کرونا تأثیر داشت (0.01 >P). بر اساس مجذور اتا، این تأثیر بر افسردگی 0.44، اضطراب 0.39 و پرخاشگری 0.52 بود.
نتیجه‌گیری: پیشنهاد می‌شود مشاوران و درمانگران از رویکرد درمان مبتنی بر شفقت به‌منظور کاهش مشکلات روان‌شناختی کارکنان فوریتهای پزشکی، به‌ویژه در شرایط بحران کرونا بهره ببرند.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: خود مراقبتی در بیماریهای مزمن
دریافت: 1401/7/19 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1402/3/24