دوره 31، شماره 4 - ( پاییز 1402 )                   جلد 31 شماره 4 صفحات 302-294 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karkhanei B, Hassanvandi H, Seifrabiei M A, Mehri F, Salim Bahrami S A R. Psycho-social Factors Affecting the use of Masks during the COVID-19 Pandemic in Be'sat Hospital in Hamadan: A Descriptive Study. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2023; 31 (4) :294-302
کارخانه ای بهروز، حسنوندی حسین، سیف ربیعی محمدعلی، مهری فرشته، سلیم بهرامی سید احمدرضا. عوامل روانی‌اجتماعی مؤثر بر استفاده از ماسک در دوران پاندمی کووید19 در بیمارستان بعثت همدان؛ یک مقاله‌ی توصیفی. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1402; 31 (4) :294-302

1- گروه بیهوشی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- گروه بیهوشی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ah.salimbahrami@umsha.ac.ir
سابقه و هدف: علی‌رغم تأئید تأثیر مثبت استفاده از ماسک در پیشگیری از ابتلا به بیماری، میزان پایبندی به این امر در برخی از جوامع، بسیار پایین گزارش شده است. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین عوامل روانی‌اجتماعی مؤثر بر استفاده از ماسک در دوران پاندمی کووید۱۹در بیمارستان بعثت همدان انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه‌ی حاضر به‌روش توصیفی‌مقطعی بر روی 384 نفر از مراجعه کنندگان به بیمارستان  آموزشی‌درمانی بعثت همدان که به‌روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند، در سال 1401 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش‌نامه‌ی ساختگی محقق بود که شامل 51 سؤال به‌منظور ارزیابی وضعیت دموگرافی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و معنوی شرکت‌کنندگان بود و به‌روش مصاحبه‌ی چهره‌به‌چهره تکمیل شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار 26SPSS و آزمون های مجذور کای، مونته کارلو، من ویتنی و t استیودنت استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین سنی شرکت کنندگان 11.71±36.76 سال بود. بیش از نیمی از شرکت کنندگان (54.7درصد) مرد بودند. فراوانی داشتن ماسک در شرکت کنندگان در زمان مصاحبه 48.4درصد بود. طبق یافته‌ها، فراوانی استفاده از ماسک در مردان به‌‌طور معنی داری کمتر از زنان بود، همچنین بین استفاده از ماسک با مجردبودن، تحصیلات بیشتر، سکونت در شهر و مصرف‌نکردن دخانیات ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد (0.001P<). بین استفاده از ماسک با وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بالاتر نیز ارتباط معنی دار مشاهده شد (0.001P<).
نتیجه‌گیری: وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی عوامل مؤثر بر استفاده از ماسک شناسایی شدند. از این رو، توجه به رفتار های پیشگیرانه، هنجار های اجتماعی و فرهنگ سازی در زمان همه گیری‌ها ضروری است.

واژه‌های کلیدی: کووید19، ماسک، پیشگیری و کنترل
دریافت: 1401/11/10 | پذیرش: 1402/1/26 | انتشار: 1402/9/27