دوره 32، شماره 1 - ( زمستان 1402 )                   جلد 32 شماره 1 صفحات 20-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MUMS.REC.1396.23
Clinical trials code: IRCT20160731029134N2

Hadizadeh-Talasaz Z, Firoozi M, Khadivzadeh T, Azizi H, Mohammadzadeh Vatanchi A. Effect of Auricular Acupressure on Anxiety and Sleep Quality of Postmenopausal Women: A Randomized Sham-controlled Trial. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2024; 32 (1) :12-20
هادی زاده طلاساز زهرا، فیروزی محبوبه، خدیوزاده طلعت، عزیزی هدا، محمدزاده وطنچی عطیه. تأثیر طب فشاری گوش بر اضطراب و کیفیت خواب زنان یائسه؛ کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل‌شده. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1402; 32 (1) :12-20

1- مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، firrozim@mums.ac.ir
3- گروه طب چینی و مکمل، دانشکده‌ی طب مکمل و ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- گروه زنان و مامایی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
سابقه و هدف: یائسگی با علائم آزاردهنده­ای از جمله اضطراب و اختلال ­خواب همراه است. طب ­فشاری به‌عنوان یکی از روش­های طب مکمل می­تواند جایگزین روش­های دارویی و هورمونی باشد. هدف از مطالعه­ی حاضر تعیین تأثیر طب فشاری گوش بر اضطراب و کیفیت خواب زنان یائسه است.
مواد و روش‌‌ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل‌شده بر روی 107 زن یائسه در سال‌های 97 و 98 در شهر مشهد انجام شد. واحدهای پژوهش در یکی از سه گروه مداخله‌ی طب فشاری گوش با چسب سیددار، گروه کنترل چسب ساده‌ی گوش بدون اعمال فشار و گروه کنترل مراقبت­های معمول به‌صورت تصادفی قرار گرفتند. در گروه مداخله و گروه کنترل بدون سید، چسب­ها روی هر دو گوش در 8 نقطه­ چسبانده شد. گروه مداخله نقاط را 4 مرتبه در روز و هر بار 3 دقیقه فشار دادند. پرسش‌نامه­ی اطلاعات دموگرافیک، مقیاس اضطراب هامیلتون (HARS) و کیفیت ­خواب پیترزبورگ قبل از شروع مطالعه و پس از یک ماه تکمیل شد. تحلیل داده­ها در16 SPSS با آزمون­های ویلکاکسون، من­ویتنی و کروسکال‌والیس انجام شد.
یافته‌ها: تفاوت معنی­داری بین کیفیت ­خواب و اضطراب در سه گروه قبل از شروع مداخله وجود نداشت (به‌ترتیب 0.27p=، 0.95p=)؛ در حالی ­که این تفاوت در گروه مداخله نسبت به دو گروه کنترل برای هر دو متغیر کیفیت خواب و اضطراب، بعد از مداخله معنادار بود (به‌ترتیب 0.001p<، 0.03p=).
نتیجه‌گیری: به‌کارگیری طب فشاری گوش می­تواند اضطراب زنان یائسه را کاهش دهد و در بهبود کیفیت ­خواب زنان یائسه مؤثر واقع شود. توصیه می­شود که کارکنان بهداشت و درمان این روش را به زنان در دوران یائسگی پیشنهاد کنند.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مامایی
دریافت: 1402/2/17 | پذیرش: 1402/5/10 | انتشار: 1402/12/10