دوره 32، شماره 1 - ( زمستان 1402 )                   جلد 32 شماره 1 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.QUMS.REC.1401.282
Clinical trials code: مصداق ندارد

Alijanzadeh M, Hashemipour S, Attaran F, Saremi S, Modaresnia L, Ghafelehbashi H, et al . Psychometric properties of diabetic patient’s self-care scale in Iranian population (DSCS-I): an exploratory factor analysis study. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2024; 32 (1) :1-11
علیجان زاده مهران، هاشمی پور سیما، عطاران فرشته، صارمی سمیرا، مدرس نیا لیلا، قافله باشی حمیدرضا، و همکاران.. ویژگی‌های روان‌سنجی ابزار خودمراقبتی بیماران دیابتی در جمعیت ایرانی (DSCS-I)؛ یک مطالعه‌ی تحلیل عاملی اکتشافی. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1402; 32 (1) :1-11

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- مرکز تحقیقات متابولیک، پژوهشکده پیشگیری از بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، zainabalimoradi@yahoo.com
سابقه و هدف: خودمراقبتی یکی از اقدامات خوب و اثربخش مقابله با دیابت است که امروزه، توجه بسیاری از برنامه‌ریزان بهداشتی را به خود جلب کرده است. هدف از مطالعه‌ی حاضر روان‌سنجی ابزار خودمراقبتی ویژه‌ی بیماران دیابتی در مراکز درمانی شهر قزوین در کشور ایران بود.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه‌ی حاضر از نوع روش‌شناسی بود. جامعه‌ی آماری تمام مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی شهر قزوین بودند. حجم نمونه 256 نفر تعیین شد. داده‌ها پس از جمع‌آوری، به‌صورت عاملی اکتشافی با روش تجزیه‌وتحلیل اجزای اصلی (PCA) تحلیل شدند. از نرم‌افزار SPSS برای تحلیل داده‌ها استفاده شد. همچنین از آزمون کایزر مایر و بارتلت برای اندازه‌گیری کفایت نمونه و معنی‌داری نتایج استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین سن افراد مشارکت‌کننده در مطالعه 11.14±59.12 بود و میانگین سال‌های ابتلای افراد به دیابت برابر با 7.55±10.76بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که خودمراقبتی افراد دیابتی در چهار عامل وجود دارد. عامل اول رژیم غذایی سالم، عامل دوم فعالیت فیزیکی، عامل سوم پایش قند خون و عامل چهارم بررسی سلامت پاها بود. نتایج نشان داد که چهار عامل تبیین‌کننده‌ی خودمراقبتی می‌تواند 95.22 درصد واریانس خودمراقبتی در بیماران دیابتی را تبیین کند.
نتیجه‌گیری: روان‌سنجی ابزار خودمراقبتی دیابت در جمعیت ایرانی نشان داد که ابزار خودمراقبتی (DSCS-I) دارای روایی و پایایی بسیار مناسبی بود؛ ازاین‌رو، استفاده از این ابزار برای بررسی وضعیت خودمراقبتی در بیماران دیابتی ضروری است.

واژه‌های کلیدی: دیابت، خودمراقبتی، جمعیت ایرانی
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: خود مراقبتی در بیماریهای مزمن