دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 30-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi Doulabi M, Tavakolian S, Mortazavi A, Akbarzade Baghban A. Effect of EMLA cream on pain of Copper IUD insertion. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2013; 21 (3) :24-30
احمدی دولابی محبوبه، توکلیان سمیرا، مرتضوی علیرضا، اکبرزاده باغبان علیرضا. بررسی اثر کرم املا بر درد زمان جایگذاری آی یو دی مسی. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1392; 21 (3) :24-30

1- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- بیمارستان فاطمیه همدان

مقدمه: یکی از روش های پیشگیری از بارداری مدرن، (دستگاه داخل رحمی) حاوی مس است که به مدت 12 سال موثر است. یکی از موانع استفاده از روش پیشگیری آی یو دی، ترس و درد ناشی از جایگذاری است. یکی از انواع داروهای بی حسی موضعی، کرم املا 5 درصد (25 میلی گرم لیدوکایین و 25 میلی گرم پریلوکایین) است. هدف از این مطالعه تعیین اثر کرم املا بر درد ناشی از جایگذاری آی یو دی است .

روش کار: مطالعه بر 92 زن در یکی از مراکز بهداشتی شهر همدان انجام گرفت. پس از استعمال کرم بر ناحیه سرویکس میزان درد در سه مرحله، بعد از بکارگیری تناکولوم، بعد از ورود هیسترومتر و بعد از جایگذاری آی یو دی و خروج لوله جایگذارنده با استفاده از مقیاس دیداری صفر تا 10 سانتی متری درد اندازه گیری شد و در دو گروه مقایسه شد. برای تعیین و مقایسه میزان درد از آزمونهای تی مستقل، من ویتنی و آزمون تحلیل واریانس اندازه های مکرر و جهت بررسی همگنی متغیرهای زمینه ای از آزمون مجذور کای و تست فیشر استفاده شد.

یافته ها: مرحله ورود هیسترومتر به رحم به عنوان دردناک ترین مرحله تشخیص داده شد (001/0> P ) میانگین درد مرحله ورود هیسترومتر در گروه املا (53/2 ± 11/3) و در گروه دارونما (31/2 ± 20/5) بود. کرم املا به طور معنی داری موجب کاهش درد در سه مرحله شد (001/0> P ) .

نتیجه نهایی: کاربرد کرم املا بر محیط سرویکس قبل از جایگذاری آی یو دی به طور معنی داری موجب کاهش درد زمان جایگذاری آی یو دی می شود .

دریافت: 1392/8/18 | پذیرش: 1392/8/18 | انتشار: 1392/8/18