دوره 14، شماره 2 - ( 10-1385 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 36-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

K. Narimani ,M.Sc. A Study of Quality of Life in End Stage Renal Disease Undergoing Hemodialysis Treatment. Avicenna J Nurs Midwifery Care 0; 14 (2) :26-36
URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1020-fa.html
کوروش نریمانی . بررسی کیفیت زندگی بیماران مرحله نهایی بیماری کلیوی تحت درمان با همودیالیز. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1385; 14 (2) :26-36

URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1020-fa.html


چکیده:   (18607 مشاهده)

مقدمه  و هدف : بیماری ، به خصوص  بیماریهای مزمن  شیوه زندگی انسان را تغییر می دهند و این امر  بر روی ارزیابی و رضایت فرد از  سطح عملکرد فیزیکی ، عاطفی و اجتماعی تاثیر می گذارد و بدین ترتیب کیفـیــت زندگی تحت الشعاع قـــرار می گیرد . شناخت ابعاد مختلف کیفیت زندگی به کادر درمانی کمک می کند تا در جهت ارائه خدمات بهتر و ارتقاء سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی مددجویان گام های موثرتری بردارند.  لذا این تحقیق بمنظور بررسی کیفیت زندگی بیماران مرحله نهایی بیماران کلیوی تحت دیالیز مراجعه کنند.

روش کار : پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است .نمونه های پژوهش شامل  73 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان سینای مراغه بوده است که به صورت در دسترس از بین بیمارانی که مشخصات واحدهای پژوهش را داشته و علاقمند به شرکت در پژوهش بودند انتخاب گردید . ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر  اطلاعات دموگرافیک ، اطلاعات مربوط به بیماری  و بخش سنجش کیفیت زندگی در ابعاد مختلف بود که برای تهیه آن از تلفیق دو پرسشنامه SF-36 و وسکانسین بر اساس نرمهای جامعه استفاده گردید و سپس اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن با آزمون مجدد تعیین گردید بعد از تایید اعتبار و پایایی پرسشنامه ها  از طریق مصاحبه و گزارش خود بیماران  تکمیل و  نتایج با SPSS11 تجزیه و تحلیل گردید  بدین شکل که جهت بررسی و  دستیابی به اهداف از آمار توصیفی و جهت تعیین ارتباط آماری از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است . 

نتایج: یافته های پژوهش نشانگر آن بود که اکثریت واحدهای مورد پژوهش (5/57 درصد ) در فاصله سنی 65-51 سـال ، مذکر ( 63% ) متاهل ( 63 % ) بی سواد( 1/61 % ) بیکار ( 89 %د ) با فعالیت جسمی کم (8/80 % ) ، فاقد بیماری روانی ( 8/91 % ) و با درآمد کمتر از 60 هزار تومان( 5/57 %د) بودند.

نتایج پژوهش نشان داد کیفیت زندگی  (8/80 درصد ) واحدهای مورد پژوهش متوسط و بقیه ضعیف (2/19 درصد ) بوده است در ارتباط با هریک از ابعاد کیفیت زندگی نیز یافته ها بیانگر این بود که وضعیت اکثریت واحدهای مورد پژوهش، در بعد  جسمی (  5/57 % ) و وضعیت عاطفی روانی ( 6/72 % ) در حد متوسط ، در بعد وضعیت اجتماعی اقتصادی ( 3/86 % ) ضعیف ودر  بعد خانوادگی ( 1/67 %) خوب بوده است .همچنین نتایج پژوهش نشان داد که ارتباط معنی داری بین کیفیت زندگی و وضعیت جسمی (با همبستگی 683/0 و  000/0 = p )، کیفیت زندگی و وضعیت عاطفی (با همبستگی 615/0 و 000/0= p )، کیفیت زندگی و وضعیت اجتماعی اقتصادی ( با همبستگی 647/0 و 000/0 =  p) وکیفیت زندگی و وضعیت خانوادگی ( با همبستگی 699/0 و 000/0 = p ) وجود دارد .

نتیجه نهائی : کیفیت زندگی اکثریت بیماران همودیالیزی در حد متوسط و بین ابعاد مختلف آن ارتباط وجود دارد و با شناخت و تلاش در جهت بهبود آنها می توان امتیاز کلی کیفیت زندگی این بیماران را ارتقا بخشید .

با توجه به نتایج این پژوهش که نشـــــــان داد کیفیت زندگی اکثریت بیماران همودیالیزی در حد متوسط بود می توان چنین نتیجه گرفت که با شناخت و تلاش در جهت بهبود کیفیت زندگی و توجه به ابعـــاد مختلف آن می توان با انجام راهکارهای مناسب نسبت به ارتقاء آن کوشش نمود.

متن کامل [PDF 562 kb]   (3354 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: پرستاری
انتشار: 1378/9/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا است. استفاده غیرتجاری از مطالب وب سایت، با ذکر منبع بلامانع است. 

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق | 

© 2018 All Rights Reserved | Avicenna Journal of Nursing and Midwifery Care

Designed & Developed by : Yektaweb |