دوره 14، شماره 2 - ( 10-1385 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 44-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

N. Aghakhani, M.Sc., A. Feizi, PhD, H. Jafarizadeh, M.Sc., N. Rahbar, B.Sn., M.Daneshmandi, M.Sc.. Epidemiological Study of Childhood Burns in Urmia, Iran. Avicenna J Nurs Midwifery Care 0; 14 (2) :34-44
URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1021-fa.html
نادر آقاخانی ، دکتر آرام فیضی ، حسین جعفری زاده ، نرگس رهبر محمد دانشمندی . بررسی اپیدمیولوژی سوختگی در کودکان استان آذربایجان غربی. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1385; 14 (2) :34-44

URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1021-fa.html


چکیده:   (16928 مشاهده)

مقدمه و هدف: شناسایی اپیدمیولوژی سوختگی و افراد در معرض خطر این ضایعه برای تعیین و تخصیص منابع و اتخاذ تدابیر پیشگیری و درمان ضروری است. در تحقیقی که تحت عنوان بررسی اپیدمیولوژی سوختگی در کودکان آذربایجان غربی صورت گرفته است، تلاش بر این بوده که ضمن تعیین علل و عوامل این مساله، راهکارهایی برای برطرف نمودن این عوامل و کاهش پی آمدهای ناشی از آن ارائه گردد.

روش کار: این پژوهش گذشته نگر در صدد بوده است تا کودکان زیر 15 سال را از نظر اپیدمیولوژی، مرگ و میر و عوامل ایجاد کننده مصدومیت های سوختگی در استان آذربایجان غربی در سال 1384 را با استفاده از پرونده های سابقه پزشکی در بخش سوختگی بیمارستان امام خمینی شهر ارومیه بررسی نماید. تعداد مصدومین 219 نفر بود. پس از گردآوری داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده گردید.

نتایج:  5/33% از مصدوین دچار سوختگی در سال 1384 را کودکان زیر 15 سال تشکیل می دادند که گروه سنی زیر یک سال با 1/6% موارد بالاترین میزان سوختگی را تشکیل می دادند. سوختگی با آب جوش 3/63% کل موارد را شامل می شد. متوسط سنی مصدومین 15- 0 سال برابر 45/5 سال بود و نسبت کودکان پسر به دختر 73/0 به 1 بود. در 9/71% از موارد میزان سوختگی زیر 20% از کل سطح بدن و در 5/15% از موارد سوختگی بیش از 40% از کل سطح بدن را در بر گرفته بود.

مدت متوسط بستری در بیمارستان 74/7 روز بود که از 1 روز تا 60 روز متغیر بود. سوختگی با آب داغ عامل اصلی سوختگی (3/63%) بود که بدنبال آن سوختگی با شعله (8/29%) قرار داشت. متوسط سن کودکان دچار سوختگی با شعله 67/6 سال و متوسط کودکان دچار سوختگی با آب جوش 36/4 سال بود. مرگ و میر ناشی از آب جوش 50% و مرگ و میر ناشی از شعله 9/42% موارد را تشکیل می داد.

نتیجه نهائی: در این پژوهش افراد مونث درمعرض بیشترین خطر سوختگی قرار داشتند و شدت سوختگی در کودکان بزرگسال بیشتر بود. یافته های این پژوهش مشخص کننده گروه های سنی در معرض خطر بیشتر و عوامل خطرزای موجب سوختگی در کودکان استان بود.سوختگی با آب جوش و شعله بیشترین عوامل ایجاد کننده سوختگی بودند. به نظر می رسد باید برنامه ای پیشگیرانه ، از جمله توجه به نکات ایمنی  در منازل و آموزش والدین کودکانی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند تدوین گردد. مسئولین و سیاستگزاران نیز باید در انجام برنامه ریزی اساسی ضمن توجه به تدابیر پیشگیرانه و آموزش به والدین و اختصاص منابع انسانی و مالی، به نیازهای جسمی و روانی کودکان مصدوم توجه بیشتری داشته باشند.

واژه‌های کلیدی: آذربایجان غربی، سوختگی، کودکان
متن کامل [PDF 405 kb]   (2957 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: پرستاری
انتشار: 1378/9/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا است. استفاده غیرتجاری از مطالب وب سایت، با ذکر منبع بلامانع است. 

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق | 

© 2018 All Rights Reserved | Avicenna Journal of Nursing and Midwifery Care

Designed & Developed by : Yektaweb |