دوره 22، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 60-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Investigation of Sleep quality during the third trimester of pregnancy and some related factors in primigravida women referred to health care centers in Mashhad- 2014. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2014; 22 (4) :53-60
سید احمدی نژاد فرناز سادات، گلمکانی ناهید، اصغری پور نگار، شاکری محمد تقی. بررسی کیفیت خواب در سه ماهه سوم بارداری و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان نخست باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد-1393. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1393; 22 (4) :53-60

1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، golmakani@mums.ac.ir

مقدمه: کاهش کیفیت خواب یکی از شکایات شایع دوران بارداری است که می تواند بستر مناسبی برای بسیاری از اختلالات، در دوران بارداری و پس از زایمان را برای مادر و جنین ایجاد کند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب زنان نخست باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سه ماهه سوم بارداری، انجام شد. روش کار: تعداد 168 نفر از زنان واجد شرایط مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در این پژوهش توصیفی شرکت کردند. اطلاعات با استفاده از فرم مشخصات فردی و مامایی و پرسشنامه کیفیت خواب پبتزبورگ (PSQI) و با روش نمونه گیری مستمر جمع آوری گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS/11.5 و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: این پژوهش نشان داد، میانگین کیفیت خواب در سه ماهه سوم 91/2±27/8 بود و 88/89% زنان باردار از کیفیت خواب نامطلوب برخوردار بودند. افزایش سن مادر (04/0=p) و کاهش میزان فعالیت فیزیکی (003/0=p) با کیفیت خواب نامطلوب همراه بود. همچنین زنان با کیفیت خواب نامطلوب تعداد مراجعات بیشتری به مطب پزشک (002/0=p) داشتند. بیدارشدن شبانه به علت تکرر ادرار (3/61%) و تغییر وضعیت در بستر(0/56%) هم بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده بودند. نتیجه نهایی: با توجه به شیوع بالای اختلال خواب در زنان باردار، توجه برای یافتن و اجرای راهکارهای ایمن برای ارتقای کیفیت خواب زنان باردار الزامی می باشد.

واژه‌های کلیدی: باردار، بارداری، کیفیت خواب
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مامایی