دوره 22، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 73-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khalili Z, Khatiban M, Faradmal J, Abbasi M, Zeraati F, Khazaei A. Effect of Cardamom aromas on the Chemotherapy-induced Nausea and Vomiting in Cancer Patients. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2014; 22 (3) :64-73
خلیلی زهرا، خطیبان مهناز، فردمال جواد، عباسی محمد، زراعتی فاطمه، خزایی افشین. بررسی تاثیر رایحه هل بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان: کارآزمایی بالینی. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1393; 22 (3) :64-73

1- ، دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- ، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، mahnaz.khatiban@gmail.com

مقدمه: روش های غیر دارویی با ضد تهوع ها می توانند تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی را کاهش دهند . هدف، تعیین تاثیر رایحه هل بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان می باشد.

روش کار: این مطالعه کارازمایی بالینی بر روی 66 بیمار سرطانی که تهوع ناشی از شیمی درمانی را در بیمارستان و کلینیک در93-1392 گزارش می کردند انجام گردید. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه هل و پلاسبو تخصیص یافتند. پس از اخذ رضایت ، از بیماران خواسته شد تا سه تنفس عمیق از پد آب مقطر یا هل را دو بار به فاصله پنج دقیقه انجام دهند. شدت تهوع بیماران قبل از مداخله، بعد از 3 تنفس اول و 3 تنفس دوم اندازه گیری شد. تعداد دفعات تهوع، اغ­زدن و استفراغ در مرحله حاد شیمی درمانی بعد از مداخله ها بررسی شد. اثرات استنشاق هل و پلاسبو بر اساس جنس بیمار و شدت تهوع زایی داروهای شیمی درمانی مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: هر دو گروه، در اطلاعات دموگرافیک و شدت تهوع در شروع مطالعه برابر بودند . شدت تهوع در بیماران گروه هل نسبت به پلاسبو در پایان مداخله ها به طور قابل توجهی پایین تر بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0 (p< . تعداد تهوع، اغ زدن و استفراغ بیماران در مرحله حاد در هر دو گروه مشابه بود . تفاوتی در تعداد تهوع، اغ زدن و استفراغ گروه ها براساس جنس بیماران و شدت تهوع زایی داروهای شیمی درمانی وجود نداشت.

نتیجه نهایی: رایحه درمانی استنشاقی اسانس هل برای کاهش شدت تهوع ناشی از شیمی درمانی در بیماران سرطانی توصیه می شود.

واژه‌های کلیدی: استفراغ، تهوع، دارو درمانی
دریافت: 1393/7/23 | پذیرش: 1393/9/23 | انتشار: 1393/10/1