دوره 23، شماره 4 - ( 10-1394 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 38-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

safa A, adib hajbaghery M, moradi T. Quality of sleep and its related factors in elderly and retired teachers of Kashan (2015). Avicenna J Nurs Midwifery Care 2015; 23 (4) :29-38
صفا آزاده، ادیب حاج باقری محسن، مرادی طیبه. کیفیت خواب معلمان سالمند بازنشسته شهر کاشان و عوامل مرتبط با آن در سال 1394. مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن‌سینا. 1394; 23 (4) :29-38

1- دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، azade.fazel@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی کاشان

مقدمه: خواب از نیازهای اساسی انسان است. به نظر می‌رسد سن و تحصیلات فاکتورهای مهمی در کیفیت خواب سالمندان بازنشسته باشد. اما مطالعه کافی در این مورد وجود ندارد. لذا این مطالعه با هدف "بررسی کیفیت خواب معلمان سالمند بازنشسته شهر کاشان و عوامل مرتبط با آن " انجام­شد.

روش کار: این مطالعه پژوهشی توصیفی مقطعی بود که بر روی 370 معلم سالمند بازنشسته کاشان (1394) به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. جمع آوری اطلاعات توسط پرسشنامه ای حاوی دو بخش انجام شد. بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل سئوالات ایندکس خواب پیتزبورگ بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل، ANOVA، کای اسکوئر، فیشر و رگرسیون خطی در نرم افزار  SPSS/11.5استفاده شد.

یافته­ها: میانگین سن شرکت کنندگان 23/2 ± 55/63 سال بود. 72% از معلمان سالمند بازنشسته از کیفیت خواب مطلوبی برخوردار بودند. تفاوت معناداری بین دو جنس از نظر عوامل مختل کننده خواب دیده شد (013/0p=). آزمون آماری t-test نشان داد مردان از کیفیت خواب مطلوب تری نسبت به زنان برخوردارند (01/0p=). هم چنین تفاوت معناداری بین نمره کیفیت خواب در دو جنس (01/0p =) و افراد با و بدون چرت زدن روزانه (01/0p=) وجود داشت. نتایج مطالعه نشان داد کیفیت خواب معلمان سالمند بازنشسته نسبت به جمعیت عمومی بهتر است.

نتیجه نهایی: حدود یک سوم از معلمان سالمند بازنشسته شهر کاشان دارای کیفیت خواب نامطلوبی بودند. با آموزش بهداشت خواب و تاکید بر اقدامات پیشگیرانه می توان اختلالات خواب را کاهش داد.

متن کامل [PDF 735 kb]   (1931 دریافت)
دریافت: 1394/5/5 | پذیرش: 1394/12/8 | انتشار: 1394/12/24