Ethics code: IR.ZUMS.REC.1400.414

1- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
2- دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، r.kharaghani@yahoo.com
مقدمه: خشونت در محل کار علیه کارکنان بهداشتی یک مشکل جهانی است و شیوع آن در میان ماماها بالا می باشد. هدف پژوهش تعیین تاثیر آموزش مهارت کنترل خشم بر خشونت شغلی و پرخاشگری در ماماهای مراکز درمانی زنجان بود.
مواد و روش ها: مطالعه مداخله‌ای نیمه تجربی بر روی 46 نفر از ماماهای شاغل در بیمارستانهای زنجان صورت گرفت. نمونه‌ها به صورت در دسترس از بیمارستانهای موسوی و بهمن شهر زنجان انتخاب و به روش بلوکه طبقه­ای تصادفی به دو گروه مداخله) 23 نفر( و کنترل) 23 نفر( تقسیم شدند. گروه مداخله در هشت جلسه‌ آموزش کنترل خشم آنلاین شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه‌ی اعمال منفی و پرسشنامه پرخاشگری اهواز بود. داده‌ها با استفاده از آزمون اندازه­گیری تکراری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: قبل از مداخله نمره خشونت شغلی و پرخاشگری بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. خشونت شغلی و پرخاشگری بلافاصله بعد از اجرای جلسات آموزش و در پیگیری شش هفته بعد، در گروه مداخله به طور معنی داری از گروه کنترل کمتر بود (0.05). تغییرات خشونت شغلی (میزان تغییرات 47.1 درصد) و پرخاشگری (میزان تغییرات 37.7 درصد) بین دو گروه مداخله و کنترل پس از تطبیق از نظر متغیرهای پایه معنی دار نبود. همچنین تغییرات در خرده مقیاس های پرخاشگری نیز معنی دار نبود.
نتیجه گیری: آموزش کنترل خشم منجر به کاهش پایدار خشونت شغلی و پرخاشگری علیه ماماها نمی شود. لذا انجام مداخلات بیشتر و پیشرفته تر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
واژه‌های کلیدی: کنترل خشم، خشونت شغلی، پرخاشگری، ماما

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مامایی