مقدمه: دیابت یک بیماری مزمن است و کنترل آن نیاز به تغییرات اساسی در سبک زندگی بیماران دارد. لذا، هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بکارگیری الگوی مراقبت مشارکتی بر رفتار تغذیهای بیماران دیابتی نوع دو میباشد .
روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور است که در مرکز آموزش دیابت تبریز انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 40 بیمار مبتلا به دیابت بود که به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمون (20 بیمار) و کنترل (20 بیمار) تقسیم شدند. ابتدا پیش آزمون از دو گروه اخذ و سپس، برای گروه آزمون، آموزش مشارکتی که شامل مراحل انگیزش، آمادهسازی، درگیرسازی و ارزشیابی، به مدت 7 جلسه 1 ساعته برگزار شد. سه ماه پس از اتمام برنامه مشارکتی پس آزمون از بیماران دو گروه اخذ شد. جهت جمعآوری دادهها از قسمت تغذیه پرسشنامه استاندارد سبک زندگی استفاده شد. دادهها با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل در نرم افزار SPSS/13 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: بعد از آموزش گروه آزمون در گزینههای استفاده از خوراکیهای مختصر بین وعدههای غذایی (0 5 /0 p= )، خوردن بیش از سه وعده(04/0)، روغن مایع(01/0)، مصرف روغن حیوانی و کره (0 4 /0 p= )، میوهجات (0 1 /0 p= ) و سبزیجات (0 3 /0 p= )، ماهی(03/0 p= )، عملکرد تغذیه ای بهتری نسبت به گروه کنترل گزارش نمودند.
نتیجه نهایی: یافتههای این تحقیق نشان میدهد که رفتار تغذیهای بیمارانی که تحت آموزش بر اساس الگوی مراقبت مشارکتی قرار گرفتهاند، نسبت به قبل از مداخله، بهبود پیدا کرده است. بنابراین، استفاده از این مدل در بیماران دیابتی نوع دو جهت اصلاح رفتارهای تغذیهای توصیه می شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |