مقدمه : بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری پیش رونده سیستم عصبی مرکزی است و تاثیرات منفی روی کیفیت زندگی بیماران دارد . این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بکارگیری الگوی خود مراقبتی اورم بر ابعاد روانی کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام شد .
روش کار : در این مطالعه نیمه تجربی 74 نفر از بیماران مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام اس شهر همدان در سال 1393 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند . ابتدا پرسشنامه ابعاد روانی کیفیت زندگی بیماران توسط هر دو گروه تکمیل گردید . 4-2 جلسه برنامه آموزشی بر اساس نیازهای بیماران برای گروه آزمون اجرا شد . بعد از دو ماه در گروه آزمون مجددا پرسشنامه کیفیت زندگی توسط دو گروه تکمیل گردید . جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های کای دو، تی زوجی و مستقل استفاده گردید .
یافته ها : میانگین نمره کیفیت زندگی در همه ابعاد روانی در گروه آزمون قبل از آموزش 8/21 ± 3/55 بود و بعد از آموزش به 5/15 ± 9/66 افزایش یافت که از نظر آماری معنی دار بود (001/0 p < ) ، ولی در گروه کنترل این میانگین قبل از مداخله 6/20 ± 3/56 و بعد از مداخله 6/19 ± 4/57 بود که تفاوت معنی داری مشاهده نشد (2/0 p= ).
نتیجه نهایی : نتایج نشان داد که آموزش برنامه خود مراقبتی اورم موجب بهبود ابعاد روانی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود . این مداخله ی غیر تهاجمی، کم هزینه و مکمل مداخلات طبی می تواند مورد توجه مراکز حمایت کننده بیماران مولتیپل اسکلروزیس قرار گرفته و بکار رود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |