1- ، ah.salimbahrami@umsha.ac.ir
چکیده: (397 مشاهده)
مقدمه: علیرغم تائید تاثیر مثبت استفاده از ماسک در پیشگیری از ابتلا به بیماری، میزان پایبندی به این مورد در برخی جوامع بسیار پایین گزارش شده است. مطالعه حاضر باهدف تعیین عوامل روانی- اجتماعی موثر بر استفاده از ماسک در دوران پاندمی کووید-۱۹در بیمارستان بعثت همدان انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به روش توصیفی- مقطعی برروی 384 نفر از مراجعهکنندگان به بیمارستان آموزشی – درمانی بعثت همدان که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند؛ در سال 1401 انجام شد. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای محقق ساخته بود که شامل 51 سوال جهت ارزیابی وضعیت دموگرافی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و معنوی شرکت کنندگان بود و به روش مصاحبه چهره به چهره تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار 26SPSS و آزمونهای مجذور کای، مونته کارلو، من ویتنی و t استیودنت استفاده شد.
یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان 71/11±76/36 سال بود. بیش از نیمی از شرکتکنندگان (7/54 درصد) مرد بودند. فراوانی داشتن ماسک در شرکتکنندگان در زمان مصاحبه 4/48 درصد بود. طبق یافتهها فراوانی استفاده از ماسک در مردان به طور معنیداری کمتر از زنان بود، همچنین بین استفاده از ماسک با مجرد بودن، تحصیلات بیشتر، سکونت در شهر و عدم مصرف دخانیات ارتباط معنیدار آماری مشاهده شد (001/0P<). بین استفاده از ماسک با وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بالاتر نیز ارتباط معنیدار مشاهده شد(001/0P<).
نتیجهگیری: عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به عنوان فاکتورهای موثر استفاده از ماسک شناسایی شدند. از این رو توجه به انجام رفتارهای پیشگیرانه، هنجارهای اجتماعی و فرهنگسازی در زمان همهگیریها ضروری است.
واژههای کلیدی: کووید-19،
ماسک،
پیشگیری
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1401/11/10 | پذیرش: 1402/1/26