Ethics code: IR.QUMS.REC.1400.178
Clinical trials code: IRCT20210803052064N1
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک، پژوهشکده پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، قزوین ، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، قزوین ، ایران ، zinat.jourabchi@ymail.com
چکیده: (114 مشاهده)
سابقه و هدف: شیرمادر، بهترین روش تغذیه نوزادان میباشد. خودکارآمدی شیردهی، پیشگوییکنندهای قوی برای شروع شیردهی و مدتزمان آن است. مطالعه حاضر، با هدف بررسی تأثیر مداخله آموزشی مبتنیبر مدل اعتقاد بهداشتی بر میزان خودکارآمدی شیردهی در مادران انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفیشده شاهددار است که بر روی 120 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر قزوین انجامشده است. نمونهها با استفاده از تخصیص تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله از هفته 36 به بعد، 4 جلسه آموزشی شیردهی، مبتنی بر سازههای مدل بصورت مجازی دریافتکردند. گروه کنترل مراقبتهای روتین دوران بارداری را دریافتکردند. پرسشنامه خودکارآمدی شیردهی و مدل اعتقاد بهداشتی، قبل از زایمان و 1، 4 و 6 هفته پساز آن تکمیل شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار spss26 انجام شد. سطح معنیداری کلیه آزمون ها 0.05 در نظرگرفته شد.
یافته ها: با توجه به نتایج، قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری در میانگین نمرات در دوگروه آزمون و کنترل مشاهده نشده است. اما بعداز انجام مداخله تفاوت آماری معنیداری در میانگین دو گروه ازنظر سازههای مدل اعتقاد بهداشتی مشاهده شد(05/0> p ).
نتیجه گیری: براساس نتایج مطالعه، مداخله آموزشی براساس مدل اعتقاد بهداشتی میتواند، میزان خودکارآمدی شیردهی مادران را بهبود ببخشد. لذا مراقبین بهداشتی میتوانند، از آن به عنوان روش آموزشی قابل اعتماد و در دسترس استفاده نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
آموزش در پرستاری و مامایی دریافت: 1402/10/28 | پذیرش: 1403/4/2